Haberler Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar Ve Nasıl Kullanılır?
Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar Ve Nasıl Kullanılır?

Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar Ve Nasıl Kullanılır?

Mibzer nedir? Mibzer nasıl kullanılır? Mibzer ne işe yarar? Mibzer, tarımda  tohum atmak için kullanılan bir çeşit makineye denir. Tarım alanında kullanılan bu alet ile  tohumları toprak içine yerleştirip eker ve belirli bir derinliğe gömerek ürün üretiminde kullanılır. Mibzer aleti ile tohumların toprakta eşit olarak dağılması sağlanır. Mibzer makinesi tarımda kullanılacak  tohumları istenen sıra ile ve sıra üzeri mesafeyi koruyacak şekilde, istenilen  derinlikte tohumları gömmeye yarayan makinelerdir. Kullanım alanlara ve görevlerine göre farklı çeşitleri ile mibzer modelleri bulunmaktadır. Ekim mibzeri tohumun toprağa sistematik olarak yerleştirlmesi için üretilmiş makinedir.

Mibzer Nasıl Kullanılır? 

Ekim makinesi  ya da traktör ile ekim yapmaya başlamadan önce, mibzeri kullanacağınız makineye ya da traktöre dikkatli bir şekilde  bağlamalısınız. Eğer ekimde çekili tip makine kullanacaksanız, çeki okunun traktör çeki kancasına takılarak sıkıca  bağlandığından mutlaka emin olmalısınız. Eğer asma tip makine kullanacaksınız traktöre üç nokta askı düzeni kullanarak bağlantı sağlamalısınız. Makinenin sağ ve sol paralellik ve ön ve arka paralellik ayarlarını yapmalısınız.

Sıra arası mesafelerin eşit olması için gömücü ayakları kirişe bağlayan kelepçeler üzerinden ayarı da yapmalısınız. Mibzer de  gömücü ayaklardaki yay basıncını değiştirerek derinliği de ayarlamayı unutmamalısınız. Bundan sonra  ekim normu ayarını tamamlamalısınız. Her makinede farklı olan bu ayarlar ve kullanım hakkında detaylı bilgi mibzerin kullanım kılavuzunda vardır bu kılavuzu dikkatli bir şekilde inceleyebilirsiniz. 

Mibzer Ne İşe Yarar? 

Mibzer tarımda üretim yapılırken tohumları sırayla ve kolayca ekim yapılmasını sağlar. Mibzerin birçok işe yaradığı alan vardır ve çiftçiye büyük fayda sağlar. Mibzer kullanıldığında; Ekilen tohumlar zamanında topraktan çıkar. Ekilen tohumlar için doğru derinlik ve aralıkta çimlenme şartları oluşturulmuş olur. Tarımda sıraya ekim, çapa ve bakım işlerini daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Mibzer sayesinde tohumlar aynı derinlikte ekildiği için çıkış da aynı zamanda olur.

Mibzer Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler? 

Mibzer ile tohum ekildikten sonra makinede tohum ve gübreleri tamamen boşaltılmalı ve sandıkları iyice temizlemeli ve makineyi yağlamalısınız. Ardından makineyi boşta çalıştırmalısınız. Mibzeri, hidrolik hortumları katlamadan, düz bir şekilde saklamalısınız. Korozyona karşıda  mibzere boya yapmayı ihmal etmemelisiniz. Firmamız tarım makineleri üretmektedir. Diğer bilgiler için bizden hizmet alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız